Historien om Spelautomater


Öppna ditt konto hos Vera&John, här!

Ett gammalt spel typ Liberty BellHistorien om spelautomater tar sin början under sent 1800 tal. Självklar spelade folk även på den tiden, man har t.o.m. hittat gamla tärningar och liknande så långt tillbaks som under romarriket. Detta ska dock inte handla om något som ligger så långt tillbaks i tiden. Vi nöjer oss med att börja med när de första enarmade banditerna uppfanns. Först kom spelautomater för mynt där man satsade pengar på olika kortsymboler eller stora hjul där man satsade på vilken färg hjulet skulle stanna på. Slutligen, runt sent 1890-tal gjorde Liberty Bell entre.

Svenska spelautomater – Våra förstahandsval:

Liberty Bell
Den första spelautomaten som liknar dem vi känner till idag utvecklades av Charles Fey i San Fransisco. Oavsett om du spelar spelautomater på nätet eller på ett landbaserat casino, med tre hjul eller i en videoslot med fem började allt en gång med Liberty Bell maskinen. Om du skulle stöta på en Liberty Bell idag (några finns fortfarande bevarade) så vore det första du skulle komma att tänka på vara ”aha, en enarmad bandit”. Det skulle inte råda några som helst tvivel om vad för slags maskin det handlade om.

Fey´s skapelse var den första i den stilen som vi känner till idag. Symbolerna som prydde hjulen var hästskor, stjärnor, spader, diamanter, hjärtan och klockor. Maskinen kom att bli så förknippad med banditer att det under mycket lång tid talades om alla tre hjuls slots som ”bell maskiner”. Även om den var den första moderna maskinen så var den inte den första som Fey skapade. Hans första skapelse kallades Card Bell och var också en spelmaskin om än något annorlunda utformad. Den använde spelkort som symboler istället för hästskor, klockor osv. Card Bell blev också en framgång även om det var först med Liberty Bell som det verkligen började lossna för Fey.Charles Fey
Med ett chassi av plåt och en ram av koppar var Liberty Bell en mycket attraktiv skapelse som drog blickarna till sig. Det fanns ingen som helst neon, inga ljudeffekter eller blinkande lampor. Det som fanns var helt enkelt ett spel där man stoppade i mynt i en springa, drog i spaken och startade hjulen, precis som man gjort i över hundra år sedan dess. Om vi flyttar oss till dagsläget så kanske vi klickar med musen eller trycker på en knapp för att starta hjulen men grundkonceptet är precis detsamma.

Charles Fey var invandrare från Tyskland och han hade en bakgrund som instrumentmakare inom elektronik. Han hade en verkstad i källaren hemma i Berkeley och det var där han byggde sina första maskiner.

Utvecklingen fortsätter
Övriga tillverkare följde snabbt efter med sina egna varianter av Liberty Bell och spelautomaterna spreds snabbt över hela USA, även i stater där hasardspel var förbjudet. Man kom runt reglerna genom att ha maskiner där man kunde vinna t.ex. golfbollar, tuggummi, cigaretter, godis osv. Det gällde bara att ha lite uppfinningsrikedom och att få myndigheterna att se åt ett annat håll.

Ett populärt och återkommande pris i maskiner uppställda på utskänkningsställen var fria drinkar. Vissa versioner av Liberty Bell hade en vinsttabell med en jackpot på 20 gratis drinkar och i vissa pokermaskiner kunde man vinna så mycket som hundra gratis drinkar för en royal flush! Det kunde vara tufft för levern att ha tur i spel på den tiden!

Under hela vägen i historien om spelautomater har vissa av symbolerna hängt med och hållit sig kvar, även om den ursprungliga anledningen till att symbolerna en gång hamnade där har fallit i glömska för länge sedan. Fruktsymbolerna som man ser än idag kom till för att symbolisera tuggummismaker i en maskin som kallades ”Liberty Bell Gum Fruit slot”. Maskinen som själklart var en remake av den ursprungliga banditen skapades av Herbert Mills i Chicago 1910. Vissa av fruktsymbolerna har dock försvunnit under resans lopp. Ursprungligen fann även mynta-löv som symboliserade mintsmak etc och dessa symboler hittar man inte i dagens läge.

I trehjuls banditer ser man ofta BAR-symboler än idag och dessa härstammar faktiskt också från tuggummiautomaten. Barsymbolen som används idag är identiskt lika den ursprungliga förutom att det idag står BAR istället för BELL FRUIT GUM som det gjorde då det begav sig. Symbolen har också en hel del likhet med Wrigley pilen som fortfarande används som logo på tuggummipaketen. Vissa tidiga banditer som innehöll Wrigleys tuggummin hade faktiskt pilen som symbol på sina hjul.
När du i dagens läge spelar på enarmade banditer ägnar du förmodligen inte Charles Fey eller hans Liberty Bell en tanke. Du tänker säkert inte heller på golfbollar, gratis drinkar eller tuggummi. Men oavsett hur eller varför man spelar kan man inte komma ifrån att så fort hjulen sätts i rullning så fortsätter man det han skapade som en del i historien om spelautomater.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Posted in

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

three + fifteen =