Pokerhander

Detta är den internationellt accepterade rankningen för pokerhänder, i stigande ordning:

Fem kort – vilket som helst

Det finns inga två kort i en hand med samma värde. Inte heller är alla kort från samma färg eller i följd. Denna hand värderas enligt det högsta kortet. Ess räknas högst och tvåor är lägst. Om du och en annan spelare delar på det högsta kortet, välj det näst högsta kortet. Således slår handen EK-Kn-3-3 handen EK-10-9-8.

Ett par

Två kort med samma värde. Det högsta paret vinner om både du och en annan spelare har ett par. Om paren är lika, avgör det högsta sidokortet. Således slår handen DD-9-5-4 handen DD-8-7-5. Om de högsta sidokorten är lika, avgör det näst högsta.

Två par

Du kan ha två olika par. Två par är lika om du har samma par. Det högsta vinnande paret är vinnaren. Om de är lika vinner det näst högsta paret. Sidokortet avgör om du har samma par som en annan spelare.

Triss

Dessutom kan du säga treor. Det betyder att tre kort av samma valör kombineras. Om du har två stick vinner en av er.

Rak/Radder

Fem kort i följd, t.ex. DKn-10-9-8. Anta att du har en stege och en annan spelare, den högsta stegen vinner. Om du vill kan ess också räknas i en enkel som det lägsta kortet: 5-4-3-E är den lägsta möjliga stegen och EKD-10-Kn-10 är den högsta.

Flush/Suit

Fem kort från samma färg. I bra poker är färger lika. Om du har en färg med en annan spelare vinner det högsta kortet. Handen E-8-6-5-2 besegrar KD-Kn-9-7. Om de högsta korten är lika avgörs det näst högsta kortet osv.

Kåk/Kak

Ett trick, ett par. Det bästa tricket vinner om du har ett hus och en annan spelare har ett hem.

Fyror

Fyra kort med samma värde. Om du har fyra kort, och en spelare har fyra, vinner det högre kortet.

Straight Flush

Fem kort i följd och alla i samma färg. Du kan räkna ess, precis som med en stege.

Royal Straight Flush

EKD-Kn-10 är den högsta möjliga handen i poker. Kom ihåg att alla färger är lika i poker. En Royal Flush of Hearts rankas inte högre än någon Royal i någon annan färg.

På grund av standardkorten vid bordet kan två eller flera spelare ha samma trick eller två identiska par. I sådana situationer avgör det högsta eller mest värdefulla sidokortet eller sidokortet.

Det är möjligt att dela potten om två eller flera spelare har samma höga händer. Om potten inte når ett jämnt belopp måste överskottet gå till spelaren närmast dealerknappen.